top of page

Het eeuwige leven van de ziel

Enkele onderwerpen uit het boek

Saboteurs zijn patronen. Het zijn gehechtheden aan en herhalingen van denkwijzen, een bepaalde levensstijl, emoties enzovoort. Die zijn een gewoonte gaan vormen, zodat ze niet meer herkenbaar zijn, niet meer opvallen; waardoor het moeilijk wordt er achter te komen waarom bepaalde dingen, ervaringen je steeds overkomen.

Saboteurs hebben maar één doel: je afhouden en het ondermijnen van je groei. De gewoonte is hun vermomming. Saboteurs zijn een gewoonte geworden omdat we er zo makkelijk aan toegegeven hebben; daardoor hebben we vaak niet in de gaten dat we propvol patronen en saboteurs zitten.

 

Je kunt ook denken dat je ze niet hebt, omdat je je kop in het zand steekt: ik doe alsof 'het' er niet is, ik zie 'het' niet, hoor 'het' niet, doe er niet aan mee en ik ben er ook niet: 'ik sta er boven'.


Als je de dingen niet aan wilt gaan zie je ook geen saboteurs; als je de levenslessen echter iedere keer verkeerd aangaat, blijf je in de herhaling vallen. Het is dus zaak je bewust te worden waar je iedere keer tegenaan loopt en dan die saboteur ontmaskeren. Als je weet dat alles een reden heeft, omdat oorzaken ook uit vorige levens kunnen komen, hoef je jezelf niet af te vragen: waarom overkomt mij dit? Daarom! De vraag is niet: waarom, maar: wat doe je ermee? Niet denken, dát heb ik niet verdiend, dit is niet eerlijk. Wel of niet verdiend, het beste is: proberen altijd de goede keuze te maken.

Doordat je werkt aan bepaalde patronen die negatief zijn, komt vanzelf het onbewuste waarin ze opgeborgen zijn naar boven. Het onderbewuste is een opslagplaats voor saboteurs.

 

Als je bewust aan patronen gaat werken, werk je gelijk aan het onbewuste en dat merk je aan de weerstand die naar boven komt: één kant van je wil wel, maar een andere kant werkt tegen. 

Je moet je zelf gadeslaan, gewoon gaan kijken, situaties doormeten, wat gebeurt er, hoe voel ik me, wat doet het met me? Zonder oordeel, zonder vooroordeel. Zoals een spiegel alles spiegelt zonder zich te vereenzelvigen met wat er voorkomt.

 

Maar een patroon kan met iets heel kleins beginnen, zodat je het niet eens in de gaten hebt en langzamerhand sluipt het hele patroon er weer in zonder dat je je dat bewust bent.

Met het uitwerken van patronen moet je heel bewust bezig zijn; omdat ze jaren en jaren de tijd hebben gekregen om te groeien en zich te nestelen. En jij hebt ze de tijd gegeven. Pas als je ze doorzien hebt weet je hoe bedriegelijk ze waren.

bottom of page